Startpagina  | Terug  |   © 2008
 
 

De Kaas van Johnson

De Auteur

Dr. Spencer Johnson is geboren in South Dakota en hij studeerde psychologie aan de Universiteit van Southern California. Daarnaast studeerde hij Medicijnen aan de Royal College of Surgeons in Ierland.

Spencer Johnson

Hij schreef ongeveer tien boeken die in meer dan veertig talen zijn uitgegeven. Drie boeken zijn met name internationaal bekend en enorm gewaardeerd om de praktische raadgevingen op het gebied van management en persoonlijke effectiviteit. Het eerste boek en methode dat we noemen is 'De One Minute Manager' (i.s.m. K. Blanchard). In dit boek worden drie managementtechnieken in verhalende vorm beschreven: doelstellingen, complimenten en reprimandes.

Onlangs verscheen het boek 'The Present' oftewel 'Het Gegeven Moment'. Hij probeert ons met dit boek duidelijk te maken dat we het heden moeten omarmen en niet in het verleden moeten blijven hangen en ons ook niet blind moeten staren op de toekomst.

Het boek(je) dat we hier verder behandelen is 'Who Moved My Cheese' oftewel 'Wie Heeft Mijn Kaas Gepikt'.

Beschrijving

Het boekwerkje is in een goed uur door te lezen. Omgaan met verandering is het centrale thema van het boek. In het boek wordt kaas gebruikt als metafoor voor alles wat we waarderen en koesteren: onze baan, macht, een relatie. Zaken waar we aan vast blijven houden en waar we moeilijk afstand van kunnen nemen. Over deze kaas wordt een verhaal verteld.

Het verhaal gaat over een doolhof waarin een viertal personages ronddolen:

  1. De muis 'Sniff' (Snuffel) - Ruikt verandering in een vroeg stadium
  2. De muis 'Scurry' (Snel) - Gaat snel tot actie over
  3. Het mensje 'Hem' (Pieker) - Weigert te veranderen
  4. Het mensje 'Haw' (Peins) - Omarmt uiteindelijk de verandering

In het doolhof is op bepaalde plaatsen kaas te vinden. Op het moment dat de muizen en mensjes een goede plek met veel kaas hebben gevonden, blijven ze op die plaats hangen. De minimensjes vestigen zich permanent op die plek en genieten elke dag van de kaas. Op een gegeven moment is de kaas op. De muizen trekken direct verder, op zoek naar nieuwe kaas. De mensjes willen echter niet accepteren dat de kaas echt op is. Ze hebben ook niet gemerkt dat de kaas oud werd en dat de voorraad al een tijdje aan het slinken was.

De meeste aandacht in het verhaal gaat uit naar 'Haw'. Hij is het die op een gegeven moment inziet dat hij moet zien om te gaan met de verandering. Hij doorziet dat hij verder moet trekken, op zoek naar verse kaas. Gaandeweg het verhaal leert hij daarbij een aantal wijze lessen:

Who Moved My Cheese

Haw leert uiteindelijk dat verandering onvermijdelijk is en dat men maar beter kan proberen de verandering naar de eigen hand te zetten. Zo kan men het proces van verandering zelfs gaan waarderen en niet langer elke verandering als een bedreiging te zien.

Het verhaal is simpel en haast infantiel. De parabel is echter treffend en goed uitgewerkt. Het houdt u (niet al te subtiel) een spiegel voor: Hoe gaat u zelf met verandering om?


Tip! Lees deze boeken van Spencer Johnson (i.s.m. Kenneth Blanchard):

One Minute Manager   Wie heeft mijn kaas gepikt?   Het gegeven moment


Reageer op dit artikel...